nyelvtanulás alulnézetből

2014. január 12., vasárnap

Salvia, menta...

17:46 Posted by Kámán Veronika , , No comments
A következő hetekben munkás időszak várható, így kicsit félek is, sikerül-e rendszeresen frissíteni a blogot.

A minap elgyengültem, és a Klauzál13-ban a raklapos könyvvásáron megvettem ezt a könyvet:

Nagyon tetszik benne, hogy nem egy egyszerű szakácskönyv (recepteket találunk az interneten is) vagy album (elérhetetlen áron), hanem inkább kultúrtörténeti, gasztronómiai útmutató, tartományonkénti felosztással.

Azt is nagyon szeretem benne, hogy - amennyire meg tudom ítélni - nyelvileg is elég pontos, így sok alapanyag, fűszer, sőt konyhai eszköz (pl. késfajták!) neveit is hozza nemcsak magyarul, de olaszul is. Ezek között gyakran még magyarul is nehezen igazodom el... :-) és idegen nyelven (nemcsak olaszul) is nehezen tanulom őket. Itt viszont képekhez, elkészítési módokhoz, ételekhez, tájegységekhez kötődnek.

Az egyik oldalpár például a zöldfűszerekről szólt:

alloro - babérlevél
aneto - kapor
anice stellato - csillagánizs
anice - ánizs
basilico - bazsalikom
borragine - borágó
cacao - kakaópor
camomilla - kamilla
cardamomo - kardamom
cerfoglio - turbolya
canella - fahéj
chiodi di garofano - szegfűszeg
coriandolo - koriander
cren, rafano - torma
crescione - zsázsa
cumino - köménymag
estragone, dragoncello - tárkony
erba cipollina - snidling
ginepro - boróka
maggiorana - majoránna
menta - fodormenta
noce moscata - szerecsendió
origano - oregánó
pepe - bors
peperoncino - chilipaprika
prezzemolo - petrezselyem
rosmarino - rozmaring
salvia - zsálya
timo - kakukkfű
vaniglia - vanília
zafferano - sáfrány
zenzero - gyömbér

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése