nyelvtanulás alulnézetből

2015. augusztus 5., szerda

Sempre Assisi

Assisiben járva teljesen elvarázsolt a giottói világ, amivel leginkább a Szent Ferenc-bazilika felső szintjén találkoztunk, az ó- és újszövetségi jeleneteket, és a Ferenc életéből vett részleteket ábrázoló freskókkal ismerkedve.
Találtam a YouTube-on egy egyórás magyar nyelvű filmet, ami szépen végigveszi az egyes freskókat, mindegyikhez mond valami érdekeset:


Ha már magyar nyelvű ismerkedés - Kapisztrán atya ismertetőjét érdemes lehet akár a helyszínen is végighallgatni, olyan szépen vezet végig a bazilikán.
Haladóknak pedig olaszul mutatja be a bazilikát Federico Zeri, a neves olasz művészettörténész:



Képünk csak illusztráció :-)
Giottóhoz, és mesteréhez, Cimabuéhoz (akit leginkább talán az egyik leghíresebb és a leghitelesebbnek tartott Szent Ferenc-ábrázolás kapcsán ismerünk) kötődik egy kedves történet, amiről szintén Assisiben hallottam.

... Altrettanto leggendario è l'episodio di uno scherzo fatto da Giotto a Cimabue dipingendo su una tavola una mosca: essa era così realistica che Cimabue tornato a lavorare sulla tavola cercò di scacciarla. A quel punto Cimabue gli disse che aveva superato lui medesimo e poteva aprire bottega anche da solo.

Sok szótárazást nem igényel, de néhány lényeges kifejezés:
  • scherzo = tréfa, vicc
  • dipingere = fest, lefest, megfest
  • mosca = légy (de Moszkva is, csak az nagy kezdőbetűvel :-)
  • scacciare = elzavar, elhesseget
  • medesimo = azonos, ugyanaz
  • bottega = bolt, itt: műterem 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése