nyelvtanulás alulnézetből

2014. április 27., vasárnap

Cosa condividiamo sul web?

11:25 Posted by Kámán Veronika , , No comments

Nemrég találtam ezt az infografikát, az emberek webes megosztási kedvéről szól - elvileg egy Ipsos-kutatás alapján (bár forrást nem találtam hozzá, pedig érdekelt volna). Mindenesetre egyrészt érdekes (és a munkámtól sem áll távol), másrészt könnyen megtanulhatunk belőle néhány webkettes és statisztikával kapcsolatos alapkifejezést. Talán azoknak is segíthet, akik nyelvvizsgára készülnek, és képleírást vagy grafikonmagyarázatot szeretnének gyakorolni.

condividere = megosztani
condividere sul Web = megosztani a weben
contenuto = tartalom
opinione (f.) = vélemény
attivitá = tevékenység, aktivitás
fascia = szalag; övezet, sáv
fascia d'etá = korcsoport
reddito = jövedelem
utente = felhasználó
studio = itt: tanulmány
prendere in esame qualcosa = vizsgálni valamit
istruzione = itt: oktatás
livello di istruzione = az iskolázottság szintje

2014. április 23., szerda

Forvo: Guida alla pronuncia del mondo

13:53 Posted by Kámán Veronika , , No comments
Gergőtől kaptam ezt az oldalt: a Forvo nevű hálózat tulajdonképpen egy online, közösségi alapokon működő kiejtési kalauz, annyiféle nyelven, ahányféle anyanyelvű felhasználó hozzáteszi a maga szavait, kifejezéseit az adatbázishoz, így biztosan autentikus kiejtést sajátíthatunk el (vigyázz, addiktív!). A regisztráció ingyenes, cserébe pedig nemcsak kaphatunk például az olasz adatbázisból, de a magyarul tanulóknak is segíthetünk a saját hangfelvételeinkkel. Az olasz szekció egyébként szépen hízik, közel 90 ezer kifejezés kiejtését töltötték már fel, az olasz anyanyelvű regisztráltak száma pedig kilencezerre rúg.

(Ma egy kicsit leesett az állam, amikor a legjobb inuktitut nyelvű kiejtésekkel fogadott a kezdőoldal, köztük Iminngernaveersaartunngortussaavunga szót is meg lehetett hallgatni. És tényleg létezik.)

És ha már kiejtésről van szó: ez a szintén hallgatható gyűjtemény nagyon aranyos. :-)

2014. április 14., hétfő

Buona Pasqua!

12:25 Posted by Kámán Veronika , , , 2 comments
Jóindulattal madár (MDD)
Húsvét táján kicsit utánanéztem, hogy kanyarodik ez az ünnep Olaszországban. Sztanó László egy közmondással illusztrálja az ünnep sajátosságát: Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi, „azaz 'karácsony a tieiddel, húsvét, akivel akarod; tehát ilyenkor nem olyan alapvető a családi együttlét.” 
A kulturális szótár ír még a húsvét jellegzetes édességéről, a colombáról is, amiről megtudtam, hogy ez a „jóindulattal madár formájúnak nevezhető, kelt tésztából készült édesség” afféle húsvéti panettone. A története is nagyon eredeti: „A Motta cég dobta piacra az 1900-as évek elején a karácsonyi édesség sikerén felbuzdulva. A legenda, miszerint az első colombát a Paviát ostromló longobárd Alboin királynak ajándékozták a béke jeléül, utólagos kitaláció, minthogy a (minél régebbi) hagyomány a legjobb reklám...”

Néhány kifejezés, amit hasznos tudni az ünneppel kapcsolatban:

Mercoledi delle Ceneri = hamvazószerda
Quaresima = nagyböjt
Domenica delle Palme = virágvasárnap
ramoscelli di ulivo = olajágak
Venerdi Santo = nagypéntek
passione = szenvedés
resurrezione = feltámadás
festa mobile = mozgóünnep
Pasquetta o Lunedì dell'Angelo = húsvéthétfő
regalare = ajándékozni
uovo = tojás
uova di Pasqua = húsvéti tojás
coniglio = nyúl
contento come una Pasqua = nagyon boldog

A MDD-n pedig lehet bogarászni a lyukas szövegek, párosítgatós tesztek, feladatok között, tök jók most is, mint általában :-)

Buona Pasqua a tutti!

2014. április 9., szerda

Siciliano

15:54 Posted by Kámán Veronika , No comments
Ki mondta, hogy nehéz volna ez a nyelv? A videón látható kétéves - amerikai - Leah remekül elbeszélget szicíliai dédnagymamájával olaszul halandzsázva... :-) Köszi a videót Nellinek! :-)

2014. április 4., péntek

Italiano in cinque minuti

11:24 Posted by Kámán Veronika , , 1 comment
Ti szeretitek a hírleveleket? Az a tapasztalatom, hogy ezt a műfajt könnyű elrontani, könnyen válik unalmassá, érdektelenné, nem éri el a célját - sőt: ellenkezőleg, sokszor inkább elrémíti a vásárlót. Szerencsére vannak üdítő kivételek... Az antikvarium.hu hírlevelei például nagyon viccesek :-) Ha pedig nyelvtanulásról van szó, a Katedra Nyelviskola szókincsfejlesztő hírlevelét szeretem nagyon. Ha ezen a felületen feliratkoztok, majd a következő ablakban kiválasztjátok a választott nyelve(ke)t (angol, francia, német, olasz, spanyol, mindezekből alapfok, alap-középfok és közép-felsőfok, sőt angolból még szleng is:-), minden nap küldenek egy e-mailt, benne választott nyelvenként egy kifejezés (szófajjal és kiejtéssel), egy példamondat és annak fordítása. Fájdalommentes nyelvtanulás. ;-) A példamondatok rendszerint nagyon tartalmasak, és észrevétlenül két-három-négy kifejezést még megtanulhatunk belőlük az aznapi szón kívül. 

Ilyen:


Hajrá! :-) Öt perc naponta! :-)