nyelvtanulás alulnézetből

2014. október 26., vasárnap

L'adolescenza non è una malattia


... azaz a serdülőkor nem betegség. Ez a címe annak az előadásnak, amit Alessandro D'Avenia tartott idén áprilisban (korábban emlegettem már őt itt). Nagyon szerettem, mert egyszerre tudott szólni a felnőtt (adott esetben a kamasz korosztállyal tanárként vagy szülőként küzdő) hallgatósághoz, de a serdülőkhöz is - és közben az egész végig szórakoztató is, mély is.




És közben - nem éppen legálisan :-), de - megtaláltam Alessandro D'Avenia két könyvének teljes szövegét. Letölthetőek innen:

2014. október 25., szombat

Rione Monti

11:01 Posted by Kámán Veronika , , No comments
Ott figyel a három domb :-)
Munka közbenre találtam ezt az 1955-ben készült filmet Róma Monti nevű kerületéről (rione). A városrész árulkodó nevét a négy (három és két fél) római dombról (colle>colli), az Esquilinóról, a Viminaléról és a még egykor hozzá tartozó Quirinale és Celio dombokról kapta. Ott is virítanak a kerület címerében (lo stemma). A maga kb. tizennégyezres lakosságával Róma nagyobb kerületei közé tartozik, de Budapesten még a kisebbek között is a legkisebbnek számítana. Ha a látnivalók sűrűségét nézzük, valószínűleg hosszú napok alatt sem érnénk a lista végére: olyan templomok találhatók itt, mint a Santa Maria Maggiore bazilika, Sant'Agata dei Goti, a San Carlo alle Quattro Fontane, a San Clemente al Laterano, a Santa Maria dei Monti, a Santa Pudenziana, vagy a számunkra, magyarok számára különösen is kedves Santo Stefano Rotondo. Ebben a kerületben található a Laterán, a Palazzo delle Esposizioni és a Banca d'Italia székháza is. És van négy fóruma, egy ókori piaca és két fürdője. De ez már szinte nem is meglepő Róma régi kerületeiben. :-) És van egy kedves honlapjuk is. Szóval nézzétek a filmet! :-)




Egy jellegzetes utcakép: a Via Panisperna (térkép), előrefelé - ha jól sejtem - a Santa Maria Maggiore látszik


2014. október 12., vasárnap

Tanti auguri!

11:50 Posted by Kámán Veronika 2 comments

Nahát! Egészen véletlenül vettem észre, hogy pont ma egy éves ez a mezítlábas blog. :-) Ez alatt az idő alatt pont ötven bejegyzés született (épp ez a félszázadik), és voltak menet közben komolyabb kihagyások is. Ígérem, ha engedi az időm és ha szembejön valami érdekes, igyekszem folytatni!

Tanti auguri, mezítlábas! :-)

Blen blen blen blen

11:30 Posted by Kámán Veronika , No comments

Tegnap hallgattam ezt a vidám dalt az örök Gianni Moranditól - a Wikipédia szerint 49 millió lemezt adott el szerte Olaszországban és az egész világon. Ez a dal 1962-ben született (Gianni Morandi akkor volt 18 éves és robbant be az olasz könnyűzenei életbe - ezt írja Sztanó László), és a szerelemről szól, arról, hogy hogyan pörögnek fel a motorok, ha szerelmesek vagyunk. :-) Mondjuk a szövege nem szofisztikált annyira, hogy nyelvet lehessen belőle tanulni, viszont cserébe könnyen érthető és szórakoztató. :-)